Βοηθά ή όχι η ωραία εξωτερική εμφάνιση να βρείτε δουλειά;

Βοηθά ή όχι η ωραία εξωτερική εμφάνιση να βρείτε δουλειά;

Εμπόδιο αποδεικνύεται τελικά η ωραία εξωτερική εμφανιση στην διαδικασία εξεύρεσης εργασίας σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Personality and Social Psychology.

Και πριν σπεύσετε να αμφισβητήσετε το αποτέλεσμα της βρετανικής μελέτης, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ισχύει μόνο στην περίπτωση των θέσεων εργασίας με χαμηλό μισθό.

«Η μελέτη δείχνει ότι τα ωραία άτομα μπορεί να πέσουν θύματα διάκρισης στην διαδικασία επιλογής λιγότερο επιθυμητών θέσεων εργασίας», εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Μαργκαρετ Λι, υποψήφια διδάκτορας στην Σχολή Επιχειρηματικότητας του Λονδίνου.

Και συμπληρώνει ότι, ένας όμορφος υποψήφιος είχε όντως το προβάδισμα έναντι άλλων όταν επρόκειτο για πιο ενδιαφέρουσες θέσεις εργασίας, όπως διευθυντικού στελέχους ή επικεφαλής τμήματος.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 750 άτομα, φοιτητές και διευθυντές που έπαιρναν πραγματικές αποφάσεις για προσλήψεις προσωπικού. Οι επιστήμονες έδειξαν στους συμμετέχοντες τα βιογραφικά σημειώματα και τις φωτογραφίες υποψηφίων υπαλλήλων, όμορφων και μη.

Σε μια σειρά πειραμάτων διαπιστώθηκε ότι ο υποψήφιος με ωραία εξωτερική εμφάνιση ήταν λιγότερο πιθανό να επιλεγεί για μια χαμηλόμισθη θέση εργασίας, όπως οικιακή βοηθός ή υπάλληλος αποθήκης.

«Τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη για την ομορφιά και την βοήθεια που παρέχει στον άτομο να ανελιχθεί κοινωνικά και επαγγελματικά», λέει η Λι.

Αιτιολογώντας τις επιλογές των συμμετεχόντων η ερευνήτρια εικάζει ότι ίσως πίστευαν ότι οι υποψήφιοι εργαζόμενοι με ωραία εξωτερική εμφάνιση να επιθυμούσαν καλύτερες θέσεις εργασίας οπότε θεωρούσαν ότι δεν θα είναι ικανοποιημένοι με μια λιγότερο καλά πληρωμένη θέση εργασίας.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr